Archive for noiembrie, 2009

Infectia cu virusul papiloma la femei

luni, noiembrie 23rd, 2009

Infectia cu HPV (human papiloma virus) este o infectie virala cu transmitere sexuala in majoritatea cazurilor; infectia cu acest virus fiind destul de frecventa in populatia activa sexual.

Aceasta infectie este responsabila de aparitia la nivelul organelor genitale a unor formatiuni pseudotumorale (condiloame), insa la femeie acest virus poate agresa si mucoasa colului uterin; exista cateva tulpini care  intervin in cancerul de col uterin (tipurile 16 si 18 sunt considerate cu potential oncogen), adica femeile care au aceste tipuri de virus au riscul sa dezvolte in timp un cancer cervical.

Acest risc nu poate fi exprimat procentual pentru ca nu se cunosc exact modalitatile de determinarea a transformarilor celulare, si chiar daca s-ar cunoaste, evolutia depinde de la pacient la pacient).

In mare parte din cazuri, un organism cu imunitate normala este in stare sa elimine infectia in aprox. 2-3 ani. Dar exista si cazuri in care infectia ramane cantonata la nivel genital.

In acest caz tratamentul se adreseaza numai modificarilor produse de aceasta, eliminarea condiloamelor; insa acestea destul de frecvent pot recidiva.

Eliminarea acestora se poate face prin diferite metode: electrocauterizare, crioterapie, tratament chimic sau laserterapie.

Retineti: din pacate NU exista pana in prezent nici un medicament care sa elimine virusul din organism, singurul capabil sa rezolve aceasta infectie este organismul insusi, in masura in care imunitatea sa este destul de puternica.

Faptul ca aveti cest virus nu semnifica ca veti face cancer ci doar ca aveti un risc mai mare (daca aveti unul din tipurile cu risc inalt) de a face cancer de col uterin la un moment dat in viata, decât alte femei care nu au infectia cu acest virus.

De aceea dumneavoastra trebuie sa acordati o mai mare atentie sanatatii organelor genitale: este recomandat sa efectuati de 2 ori pe an examen Papanicolau si eventual colposcopie.

Identificarea si eliminarea leziunilor existente la nivelul colului uterin, in masura in care acestea apar, indiferent de procedura aleasa, reprezinta un factor pozitiv in evolutia afectiunii.

Vaccinul, asa cum reiese si din definitia oricarui vaccin, are ca si tinta persoanele care nu au intrat in contact cu Human Papiloma Virus (virus raspunzator de modificari la nivelul colului uterin, modificari ce pot degenera malign).

Daca se obtine remisiunea unei infectii cu HPV se presupune ca sunteti protejata pentru eventualele contacte ulterioare, insa acest lucru variaza de la pacient la pacient. In situatia in care infectia este prezenta, vaccinul nu poate fi administrat.

Cabinet medical dermatologie, venerologie, alergologie cutanata (consultatii boli piele, venerice, mucoase – inclusiv hemoroizi, boli ale parului si unghiilor).

Adresa: Ramnicu Valcea, Str Regina Maria, Nr 9, Bl C2, Sc B, Ap 3. Tel: 0723643206

Postat in Varia-articole | Comentariile sunt închise pentru Infectia cu virusul papiloma la femei


Acneea

luni, noiembrie 23rd, 2009

Generalitati Acneea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa in care coexista diferite tipuri de leziuni – comedoane, papule inflamatorii, pustule, noduli si cicatrici adeseori aparute pe fond seboreic.
Pacientul trebuie sa fie indrumat spre dermatolog. Dermatologul defineste gravitatea bolii si stabileste in functie de aceasta strategia terapeutica. Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress, si chiar dismorfofobie. Medicul dermatolog trebuie sa fie pregatit sa trateze boala dar si sa deceleze modificarile comportamentale pentru a lua asupra lui sustinerea psihologica a pacientului sau sa apeleze la ajutorul psihiatrului sau psihologului.

Fiziopatologie Cresterea secretiei de sebum si hiperkeratinizarea canalului folicular (datorata proliferarii si cresterii aderentei corneocitelor) duc la formarea comedonului care evolueaza mai apoi spre microchist sau spre comedon deschis.
Microchistii sunt punctul de plecare al leziunilor inflamatorii, papulelor, pustulelor, a rupturii lor in derm cu formarea de elemente retentionale mai mari, macrochistii. Mecanismele care explica comedogeneza nu sunt pe deplin elucidate, se pare ca un rol major il au androgenii si propionibacterium acnes cu determinism in reactia inflamatorie.
Hipersecretia sebacee este conditia esentiala formarii leziunilor de acnee .
Activitatea glandelor sebacee este influentata de hormonii sexuali masculini de origine gonadala sau suprarenala.
Deoarece dozarea testosteronului la pacientii cu acnee poate arata niveluri serice si urinare normale, se considera ca exista o receptivitate diferita la androgeni (a glandelor sebacee) de la o persoana la alta. Acneicii metabolizeaza mai mult androgenii in receptorii pilo-sebacei (de 2 pina la 20 de ori mai mult decit subiectii sanatosi).
Se recomanda efectuarea dozarilor hormonale in cazurile severe de acnee sau atunci cand asociaza tulburari menstruale, hirsutism.

Tratament Tratamentul acneei trebuie sa fie diferentiat in functie de forma clinica de acnee, gravitatea leziunilor, disponibilitatea pacientului de a urma o schema terapeutica, asocierea cu alte afectiuni, tratamente concomitente.
In timp ce tratamentul acneei usoare/debutante este local, in acneea severa acesta este foarte complex: reducerea seboreei, introducerea isotretinoinei sau antibioticelor per os, tratamente microchirurgicale, tratamente dermato-cosmetice, sustinere psihologica.

Ce nu trebuie facut in acnee:
• nu trebuie utilizate substante degresante;
• nu trebuie utilizate preperate cu sulf cunoscut ca fiind comedogen;
• nu trebuie utilizate sapunuri antibacteriene;
• nu trebuie folosite preparate antibiotice locale altele decit cele cu eritromicina sau clindamicina;
• nu trebuie prescrise regimuri alimentare, studii clare aratând inutilitatea lor;
• nu trebuie facuta vaccinoterapie, studii clare aratând inutilitatea lor in acnee si riscurile tardive;
• nu trebuie utilizata radioterapia din cauza riscurilor tardive;
• nu trebuie utilizate in exces farduri, fonduri de ten si pudre;
• nu este recomandata expunerea la soare, solar;
• nu este indicata maltratarea leziunilor sau autotratarea acestora.

Tratamentul local in acneea usoara

Tratamentul local este cel mai adecvat in cazul acneei debutante:
• Retinoizii topici sunt agenti antiacneici keratolitici de referinta. Ei cresc mitozele keratinocitelor scazindu-le coeziunea si previn formarea microcomedoanelor.
• Acidul azelaic este un keratolitic usor, bine tolerat (Skinoren). Acidul azelaic are efect comparabil cu peroxidul de benzoil sau cu antibioterapia pe cale generala, reducând flora bacteriana.
• Alfa-hidroxi acizii sunt prescrisi in acneea retentionala usoara. Ei diminueaza coeziunea corneocitelor. Acizii lactic si glicolic sunt prezenti in amestec (Sebium, Keracnyl).
• Peroxidul de benzoil topic in geluri sau solutii, cu concentratii de 2,5; 5 si 10% are efect antibacterian si keratolitic. Utilizarea locala de peroxid de benzoil injumatateste numarul de propionibacterii acnes si reduce stafilococii albi de la suprafata pielii. În plus substanta este si comedonolitica. Concentratia peroxidului de benzoil trebuie sa se încadreze între 2,5 si 5 % pentru fata si 5 pîna la 10 % pentru spate.
• Antibiotice locale: eritromicina si clindamicina (Eryfluid) sunt asociate uneori unor keratolitice sau unor molecule cu caracter seboreductor (Zinneryt, Isotrexin). Utilizarea topica a oricarui alt antibiotic duce la crearea de rezistenta!!.

Important
Acneea este o boala cu o mare diversitate clinica, a carei gravitate este uneori greu de apreciat chiar si de unii dermatologi.
Acneea este o boala cu importante implicatii psihologice.
Pacientul trebuie sa se prezinte la un cabinet de dermatologie imediat, la cele mai mici semne de boala in vederea stabilirii diagnosticului, incadrarii intr-o forma clinica si recomandarea unei scheme terapeutice corespunzatoare.
Tratamentul acneei este de lunga durata, adaptat de la caz la caz, cu reevaluari periodice si necesita rabdare si multa constiinciozitate; nu exista leacuri miraculoase!
Nu se vor indruma acesti pacienti spre laboratoarele care „fabrica autovaccinuri”. Autovaccinurile nu trateaza ci pot agrava acneea si induce modificari ale sistemului imunitar!
In nici un caz nu se vor adresa pacientii „cosmeticienelor”.
Nu este recomandata preluarea unei scheme terapeutice de la prieteni, vecini etc. Aneea trebuie tratata de catre medicul dermatolog, uneori in echipa cu endocrinologul, ginecologul, plasticianul si psihiatrul.
Dermatologul trebuie sa aiba usurinta si experienta manipularii retinoizilor si sa-i utilizeze in general in prima intentie fie ca este vorba de utilizarea lor locala sau per os.

Cabinet medical dermatologie, venerologie, alergologie cutanata (consultatii boli piele, venerice, mucoase – inclusiv hemoroizi, boli ale parului si unghiilor).

Adresa: Ramnicu Valcea, Str Regina Maria, Nr 9, Bl C2, Sc B, Ap 3. Tel: 0723643206

Postat in Varia-articole | Comentariile sunt închise pentru Acneea


Depistarea precoce a cancerului de piele cu ajutorul DERMATOSCOPIEI

duminică, noiembrie 22nd, 2009

Cancer de piele, melanom, nev, alunita, veruca, papilom, termeni pe care ii auzim din ce in ce mai des dar despre care nu stim prea multe si care ne pot atinge pe fiecare.

Cancerele pielii apar de obicei in urma expunerii indelungate la soare adaugata unui teren genetic favorizant. Dintre acestea cele mai frecvente sunt epiteliomul bazocelular, melanomul si epiteliomul spinocelular. Toate tind sa apara mai frecvent la persoanele de fototip I si II, adica persoane blonde, roscate cu pielea deschisa la culoare si ochi albastri sau verzi.

Ce trebuie sa ne ingrijoreze?

  • Formatiune preexistenta care si-a modificat forma, culoarea sau dimensiunile, in special cand este vorba de o leziune pigmentara (neagra sau brun inchis), aflata oriunde pe suprafata corpului, plana sau elevata
  • Formatiune nou aparuta, pigmentara, in general plana
  • Leziune cu evolutie indelungata, progresiva, de culoarea pielii sau brun negricioasa, ulcerata sau nu, localizata in general pe zonele expuse la soare. Oricare dintre acestea pot fi o forma de cancer de piele sau doar o leziune benigna comuna, respectiv nev nevocelular congenital sau dobandit (proliferare benigna de melanocite), veruca sau papilom (leziuni de etiologie virala-HPV).

Ele pot fi diferentiate doar de medicul dermatolog, pe baza aspectelor clinice care din pacate in unele cazuri nu sunt suficiente pentru un diagnostic de certitudine. Acesta se stabileste in urma examenului histopatologic ce impune efectuare unei biopsii cutanate. Puntea de legatura intre examinarea clinica si examenul histopatologic este reprezentata de DERMATOSCOPIE (microscopie cu epiluminescenta) care permite examinarea pielii la o magnitudine de 10X si inlaturarea reflexiei cutanate prin folosirea unui dispozitiv cu lumina polarizata.

Utilitatea majora a DERMATOSCOPIEI este reprezentata de diagnosticul precoce al MELANOMULUI, cea mai agresiva forma de cancer cutanat cu un prognostic foarte prost in stadiile avansate dar cu evolutie excelenta daca este depistat in faza incipenta.

Utilitatea DERMATOSCOPIEI este dovedita si in cazul formatiunilor suspecte (nevi atipici), in care se impune o urmarire periodica, in special daca este vorba de leziuni multiple sau localizate in zone in care excizia ar realiza un deficit estetic.

Cabinet medical dermatologie, venerologie, alergologie cutanata (consultatii boli piele, venerice, mucoase – inclusiv hemoroizi, boli ale parului si unghiilor).

Adresa: Ramnicu Valcea, Str Regina Maria, Nr 9, Bl C2, Sc B, Ap 3. Tel: 0723643206

Postat in Varia-articole | Comentariile sunt închise pentru Depistarea precoce a cancerului de piele cu ajutorul DERMATOSCOPIEI