Tratamentul medical al ridurilor cu toxina botulinica

iulie 4th, 2012

       Ridurile si pliurile cutanate de expresie sint produse de contractura musculaturii delicate de sub piele de fiecare data cind zimbim, ridem sau ne incruntam. Cu cit ne exteriorizam mai mult emotiile cu atit ridurile vor fi mai adinci. De-a lungul timpului , contractiaconstantasi sustinuta a acestor muschi poate duce la adincirea ridurilor si la formarea altor pliuri cutanate. Totusi aceste semne ale emotiilor noastre , la unele persoane se poate sa nu apara. Folosind toxina botulinica, pliurile dinamice se pot imbunatati. Tehnica, ce foloseste o toxina purificata produsa de catre bacteria Clostridium botulinum, se mai numeste dezinervare cosmetica. Desi toxina este aceeasi care produce o forma grava de toxiinfectie alimentara, cantitatea folosita in chirurgia cosmetica este atit de mica incit nu apare nici o reactie sistemica sau generala . Toxina botulinica a fost folosita cu succes si in siguranta din 1982 de catre oftalmologi pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor. In fiecare an mii de pacienti primesc tratamentul cu Botox pentru multiple probleme, dar de 10 ani a devenit un tratament popular pentru a trata semnele imbatrinirii. Desi s-a popularizat ca si tratament pentru indepartarea ridurilor, mai recent s-a folosit si pentru a combate transpiratia excesiva a axilelor, palmelor si picioarelor. Tratamentul cu toxina botulinica este un tratament simplu, nechirurgical care estompeaza si elimina ridurile de pe frunte si gat, precum si cele din coltul ochiului ale persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Un tratament de 10 minute cu o injectie subtire aduce in cateva zile rezultate vizibile.Efectul toxinei botulinice debuteaza in 2-14 zile, si dureaza aproximativ trei, patru luni.Aceasta schimbare se instaleaza diferentiat de la caz la caz, fiind modificata dupa varsta si sex. Evaluarea corecta se efectueaza dupa 7-14 zile, efectuand fotografii de control inainte si dupa tratament, la 7 si 14 zile. Toate aceste modificari sunt temporare, drept pentru care este necesara intotdeauna reinjectarea sau revenirea asupra tratamentului la 4-6 luni. Pot aparea cazuri exceptionale in care tratamentul sa nu aiba nici un efect chiar si dupa repetarea injectiei. Daca esti multumita de efectele tratamentului probabil ca vei dori sa-l repeti, astfel va trebui sa respecti un program si anume sa faci o urmatoare sedinta la un interval de 4 luni pentru a obtine rezultatele dorite. Cercetatorii au concluzionat ca este nevoie de 2.500-3.000 de unitati de toxina pentru ca aceasta sa fie letala pentru oameni, iar in scopuri cosmetice se folosesc in mod uzual doar 75 de unitati. Acest lucru a facut ca lumea sa nu se mai fereasca de aceasta procedura, iar dupa rezultatele miraculoase pe care le are chiar sa si-o doreasca.

 CUM FUNCTIONEAZA

  Cind se injecteaza intr-o anumita toxina botulinica tip a, se blocheaza in mod reversibil impulsurile nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Prin aceasta tehnica, muschii nu se mai pot contracta si de aceea tind sa se relaxeze. Cind muschii se relaxeaza pielea de deasupra ramine intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata.

 CE ZONE SE POT TRATA

  Botox se foloseste in general la etajul superior al fetei. Cele mai frecvente arii sint ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprincene, ridurile de la coltul ochiului( ” laba gistii”) . Se pot face si in jurul gurii si la nivelul barbiei, dar cu siguranta va afecta zimbetul.

 CUM SE PROCEDEAZA

  Procedura este simpla si sigura. Botox se va injecta cu un ac fin in zona dorita. In functie de aria tratata sint necesare intre 4-10 injectii.Deoarece acul este fin si se injecteaza putin lichid durerea este minora. Odata ce se incheie injectarea , de obicei nu exista discomfort. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea, recuperarea este imediata. Foarte rar, unii pacienti pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectarii, ce poate fi acoperit cu machiaj.

 CAT DUREAZA EFECTUL

  Efectul complet al tratamentului cu toxina devine vizibil dupa  3-7 zile. Efectul temporar apare deoarece toxina este metabolizata incet de organism in 3-6 luni; va fi necesara o noua injectare dupa aceasta perioada pentru a mentine aspectul neted al pielii.

 RECTII ADVERSE

 Toxina botulinica este contraindicata in prezenta unor infectii si persoanelor care sunt alergice la unul din ingredientele produsului. Exista si cazuri destul de rare in care pot aparea si reactii adverse, insa acestea sunt temporare: durerea si inrosirea zonei iritate, dureri de cap, simptome ca de gripa, greata.

Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de bazã ale interventiei chirugicale. Daca va ginditi la aceasta operatie, pentru orice nelamurire si intrebare, apelati la Dr Jean Dinca.

 

Postat in Varia-articole | Comentariile sunt închise pentru Tratamentul medical al ridurilor cu toxina botulinica

Comentarii

Nu sunt permise comentarii.