Infectia cu virusul papiloma la femei

noiembrie 23rd, 2009

Infectia cu HPV (human papiloma virus) este o infectie virala cu transmitere sexuala in majoritatea cazurilor; infectia cu acest virus fiind destul de frecventa in populatia activa sexual.

Aceasta infectie este responsabila de aparitia la nivelul organelor genitale a unor formatiuni pseudotumorale (condiloame), insa la femeie acest virus poate agresa si mucoasa colului uterin; exista cateva tulpini care  intervin in cancerul de col uterin (tipurile 16 si 18 sunt considerate cu potential oncogen), adica femeile care au aceste tipuri de virus au riscul sa dezvolte in timp un cancer cervical.

Acest risc nu poate fi exprimat procentual pentru ca nu se cunosc exact modalitatile de determinarea a transformarilor celulare, si chiar daca s-ar cunoaste, evolutia depinde de la pacient la pacient).

In mare parte din cazuri, un organism cu imunitate normala este in stare sa elimine infectia in aprox. 2-3 ani. Dar exista si cazuri in care infectia ramane cantonata la nivel genital.

In acest caz tratamentul se adreseaza numai modificarilor produse de aceasta, eliminarea condiloamelor; insa acestea destul de frecvent pot recidiva.

Eliminarea acestora se poate face prin diferite metode: electrocauterizare, crioterapie, tratament chimic sau laserterapie.

Retineti: din pacate NU exista pana in prezent nici un medicament care sa elimine virusul din organism, singurul capabil sa rezolve aceasta infectie este organismul insusi, in masura in care imunitatea sa este destul de puternica.

Faptul ca aveti cest virus nu semnifica ca veti face cancer ci doar ca aveti un risc mai mare (daca aveti unul din tipurile cu risc inalt) de a face cancer de col uterin la un moment dat in viata, decât alte femei care nu au infectia cu acest virus.

De aceea dumneavoastra trebuie sa acordati o mai mare atentie sanatatii organelor genitale: este recomandat sa efectuati de 2 ori pe an examen Papanicolau si eventual colposcopie.

Identificarea si eliminarea leziunilor existente la nivelul colului uterin, in masura in care acestea apar, indiferent de procedura aleasa, reprezinta un factor pozitiv in evolutia afectiunii.

Vaccinul, asa cum reiese si din definitia oricarui vaccin, are ca si tinta persoanele care nu au intrat in contact cu Human Papiloma Virus (virus raspunzator de modificari la nivelul colului uterin, modificari ce pot degenera malign).

Daca se obtine remisiunea unei infectii cu HPV se presupune ca sunteti protejata pentru eventualele contacte ulterioare, insa acest lucru variaza de la pacient la pacient. In situatia in care infectia este prezenta, vaccinul nu poate fi administrat.

Cabinet medical dermatologie, venerologie, alergologie cutanata (consultatii boli piele, venerice, mucoase – inclusiv hemoroizi, boli ale parului si unghiilor).

Adresa: Ramnicu Valcea, Str Regina Maria, Nr 9, Bl C2, Sc B, Ap 3. Tel: 0723643206

Postat in Varia-articole | Comentariile sunt închise pentru Infectia cu virusul papiloma la femei

Comentarii

Nu sunt permise comentarii.